preț obiecte de arta

Prețul obiectelor de colecție

Aveți o cameră plină cu obiecte vechi și vă întrebați care este prețul obiectelor de colecție? Nu sunteți singuri, adeseori colecționari experimentați se întreabă despre valoarea monetară a colecțiilor lor.

Diferitele valori ale obiectelor de colecție

Dacă sunteți implicat în lumea antichităților și obiectelor de colecție, s-ar putea să fiți conștienți că există mai multe tipuri diferite de valoare monetară asociate cu fiecare piesă. Înainte de vă apucați să cercetați care este prețul potrivit pentru obiectele dumneavoastră, e bine să vă decideți ce fel de valoare căutați.

Valoarea de vânzare cu amănuntul este prețul la care obiectul se vinde într-un magazin de antichități.

Valoarea en-gros este prețul pe care un dealer / revânzător îl plătește pentru obiect. Acest preț este în general cu 35-50% mai mic decât valoarea de vânzare cu amănuntul.

Valoarea de piață este prețul de vânzare al obiectului, convenit de către ambele părți, vânzător și cumpărător. Niciuna dintre părți nu trebuie să fie sub nici o presiune pentru a face vânzarea și ambele părți trebuie să fie conștiente de toate informațiile cu privire la obiectul în discuție.

Valoarea de asigurare este cea mai mare valoare monetară dată de un magazin de antichități. Acesta este costul de înlocuire al obiectului, în cazul în care a fost distrus sau furat.

Valoarea fiscală este determinată prin calcularea unei medii ponderate a prețurilor de licitație plătite pentru un obiect similar sau identic cu cel evaluat.

Valoarea de licitație este cunoscută și sub numele de preț de piață deschisă. Acesta este prețul pe care cumpărătorul îl oferă sub presiunea pierderii disponibilității obiectului, în condițiile unui preț de pornire în licitație atrăgător.

Prețul obiectului este valoarea la care acesta se vinde, nu cea cerută de vânzător și nici cea oferită de cumpărător, indiferent dacă vânzarea este una publică sau privată.

Criteriile utilizate pentru a determina prețul obiectelor de colecție

Există mai mulți alți factori utilizați pentru a determina valoarea monetară a unui obiect de colecție. Legea cererii și ofertei joacă în rol important în stabilirea acestei valori. Pe măsură ce interesele colecționarilor se modifică, cererea pentru anumite tipuri de obiecte poate crește sau scădea. Creșterea cererii antrenează o urcare a prețului, pe când o creștere mai mare a ofertei determină prețurile să scadă.

Starea de conservare a obiectului dumneavoastră determină într-o mare măsură prețul. Chiar dacă un obiect similar se vinde la un anumit preț, diferențele de stare de conservare pot duce la diferențe de preț chiar și de 10 ori.

Proveniența obiectului dumneavoastră are, la rândul ei, o importanță în stabilirea prețului. Dacă parcursul obiectului este demonstrabil prin documente, acte, fotografii etc, prețul acestuia poate fi de câteva ori mai mare decât în cazul unui obiect identic, dar nedocumentat.

Raritatea costă. Cu cât obiectul dumneavoastră este mai greu de găsit pe piață, cu atât puteți obține un preț mai mare.

Estetica contribuie la formarea prețului. Cumpărătorii potențiali ai unui obiect frumos sunt, în general, mai numeroși, iar legea cererii și ofertei se aplică și în acest caz. Cu cât obiectul dumneavoastră este dorit de mai multă lume, cu atât prețul lui crește.

Cât de mult sunt valorează obiectul?

Atunci când încercați să determinați valoarea monetară a colecției dumneavoastră, este foarte important utilizați surse de informații actualizate, altfel valorile obținute nu vor reflecta realitatea prezentă. Cele mai utilizate surse de informații  pentru a găsi valoarea obiectelor de colecție sunt:

  • prețurile de vânzare în licitații;
  • ghiduri de prețuri online;
  • ghiduri de prețuri publicate;
  • servicii de evaluare on-line și off-line;
  • anticariate și târguri de obiecte de colecție;

Pentru a solicita o evaluare a obiectelor dumneavoastră, ne puteți contacta aici.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Shopping Cart
Scroll to Top