vânzare tablouri

Ce trebuie să știți când cumpărați un tablou?

Cumpărați de la galerii de artă autorizate

Este lesne de înțeles că piața oficială este mai sigură și mai puțin speculativă, dar de multe ori apar oferte “de nerefuzat”, chiar dacă fără acte și bazate doar pe credibilitatea vânzătorului. E bine să știți că legea prevede în mod expres că bunurile culturale mobile, din care fac parte și tablourile, pot fi comercializate doar de agenți economici autorizați de Ministerul Culturii și Identității Naționale.  Acestea au cel puțin un expert autorizat angajat, care are rolul de a verifica și înscrie toate bunurile culturale vândute într-un Registru de Patrimoniu. Expertul stabilește un punctaj pentru fiecare bun verificat, util în cazul clasării bunului cultural în Patrimoniul Național, dar și apoi în cazul exportului bunului, dacă veți avea nevoie.

Solicitați certificat de vânzare împreună cu lucrarea dumneavoastră

Orice operator economic trebuie să furnizeze certificate de vânzare pentru marfa vândută, iar piața de artă nu face excepție. Aceste certificate sunt o garanție în cazul în care tabloul cumpărat se dovedește a nu fi autentic.

Fiți atenți la ce cumpărați

Chiar dacă pare același lucru, între sintagma “Car cu boi – Nicolae Grigorescu” și “Car cu boi – semnat Nicolae Grigorescu” e o diferență uriașă de asumare a autenticității lucrării. Dacă vânzătorul nu își asumă autenticitatea, prețul ar trebui să reflecte acest lucru.

Cereți detalii despre proveniența tabloului

În România bunurile mobile sunt prezumate a fi în proprietatea celui care le deține. Galeriile autorizate semnează întotdeauna contracte cu vânzătorii prin care aceștia garantează că sunt proprietarii de drept ai tablourilor scoase la vânzare. În felul acesta, nimeni nu va putea revendica tabloul dumneavoastră după ce l-ați cumpărat legal, însoțit de factură.

Atenție la chilipiruri

Nimeni nu vrea să piardă bani, așa că e greu de crezut că un tablou se vinde la jumătate din valoarea lui. Întrebați-vă de ce vânzătorul e dispus să accepte un preț așa de mic.

Feriți-vă de afaceri secrete

Un tablou expus și oferit public spre vânzare oferă o garanție a pieței, fiind ușor de analizat și criticat. Un tablou oferit într-o vânzare privată va solicita întreaga dumneavoastră încredere. Nu faceți tranzacții private cu firme sau persoane în care nu aveți deplină încredere.

Cereți opinii independente înainte de a cumpăra

Există o serie de galerii și agenți economici specializați care oferă servicii de autentificare și evaluare a operelor de artă. Trebuie să știți că evaluarea este o activitate reglementată și autorizată de ANEVAR, în timp ce expertiza de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Cereți ca raportul de evaluare sau de expertiză să fie întocmit de un evaluator autorizat sau de un expert autorizat.

Atenție la taxele suplimentare

Atunci când cumpărați o operă de artă plastică, există o serie de taxe ce trebuie plătite: taxa de timbru, în valoare de 0,5% din prețul lucrării, dreptul de suită, cu o valoare de max 5% din prețul lucrării și eventual taxa AFCN, de 1% din prețul lucrării, dacă lucrarea este clasată la categoriile “fond” sau “tezaur” ale Patrimoniului Național. Taxa de timbru este în sarcina cumpărătorului, în timp ce dreptul de suită și eventuala taxă AFCN sunt în sarcina vânzătorului.

Ce puteți face dacă aveți îndoieli cu privire la autenticitatea unei lucrări cumpărate deja?

Contestarea unei lucrări se poate face pe baza unor rapoarte de expertiză. În faza amiabilă, vânzătorul poate accepta să vă returneze banii plătiți pe lucrare. Dacă se ajunge însă în instanță, se va apela la un expert tehnic judiciar, cu specializare în bunuri cu valoarea artistică, autorizat de Ministerul Justiției. Veți fi, însă, cu mult mai protejați dacă achiziția a fost făcută de la un operator autorizat, pe bază de factură fiscală și achitată printr-un mijloc demonstrabil (plată prin bancă, numerar cu chitanță).

Ce puteți face dacă nu sunteți convins că prețul plătit a fost corect?

Din păcate, nimic. Piața de artă este o piață fără prețuri reglementate sau standardizate. Fiecare vânzător este liber să ceară oricât, așa cum și fiecare cumpărător este liber să ofere oricât. Este bine să vă faceți temele înainte de a cumpăra sau să apelați la un evaluator specializat.

Oricând aveți nevoie, vă stăm la dispoziție cu rapoarte de expertiză și evaluare autorizate. Pentru orice detalii ne puteți contacta aici.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Shopping Cart
Scroll to Top