evaluare diamante culori

Ce dă culoare diamantelor?

Diamantele apar într-o gamă de culori – de la alb pur, roz pal sau albăstrui și până la nuanțe strălucitoare de violet și roșu. Indiferent de culoare, fiecare diamant are o compoziție unică de elemente chimice, care îl face rar, valoros și dorit. Iată cum natura creează cele mai strălucitoare pietre din lume și cum sunt ele prelucrate pentru a deveni celelbrele “girl’s best friends”.

Culoarea

Diamante albe

Diamantele albe sunt cele mai des întâlnite și se încadrează în cel mai mare spectru de culori pe scala Diamond Grading, care începe cu nuanța “D”, care înseamnă total incolor și se termină cu nuanța “Z”, care este galben pal sau maro. Variabila în acest spectru este azotul – un diamant de culoare D lipsit complet de azot, conținutul de azot crescând de-a lungul spectrului. Marea majoritate a diamantelor albe extrase astăzi au un conținut mare de azot, care le clasifică la sfârșitul scalei de nuanțe. Diamantele care se încadrează în gama de nuanțe E-F sunt rare, deci mai valoroase, deoarece structura lor cristalină este alcătuită aproape numai din carbon, având doar urme de azot.

Diamante galbene

Diamantele colorate conțin impurități sau defecte structurale în compoziția chimică. În cazul diamantelor galbene, azotul formează legături chimice cu cristale de carbon. Aceste impurități de azot dau unui diamant culoarea galbenă, modificând  lumina și absorbind undele albastre a spectrului vizibil. Diamantele galbene care au o nuanță mai intensă decât nuanța Z, precum și diamantele care prezintă alte culori decât galben sau maro sunt considerate diamante “fantezie”. Diamantele “fantezie” se măsoară folosind o scală de clasificare a culorilor: Fancy Light, Fancy, Fancy Intense și Fancy Vivid. Pe măsură ce concentrația de culoare crește în interiorul pietrei, la fel și valoarea acesteia.

Diamante albastre 

Culoarea albastre este cauzată de prezența elementului chimic bor în structura diamantului. Borului este un element rar în scoarța Pământului și multe din diamantele ce conțin această impuritate sunt colorate cu un ton de gri sau au o saturație neuniformă, cu zone de ferestre incolore, ceea ce face ca diamantele naturale albastre cu saturație și strălucire excepționale extrem de rare.

Roz, roșu și alte diamante colorate

Ce face un diamant roz sau roșu? Aceasta este de fapt o întrebare imposibil de răspuns, deoarece nu există nici o impuritate care să-i provoace culoarea, ci doar dovezile că aceste diamante prezintă o mutație în interiorul structurii lor cristaline care alterează structura moleculară a pietrei.

Când aceste mutații sunt suficient de dese, diamantul poate dezvolta diferite proprietăți. De exemplu, diamantul ar putea absorbi o anumită lungime de undă de lumină verde, rezultând un aspect roz. Alte culori, cum ar fi verde, violet și portocaliu, apar din radiațiile naturale și din prezența în structura cristalină a altor elemente chimice din Pământ.

Claritatea

Imperfecțiunile generalte de prezența unor altor elemente chimice în structura cristalină a diamantelor pot da naștere unor caracteristici deosebite, dar în egală măsură pot strica simetria unei pietre, obturând sau schimb traiectoria razelor de lumină și afectând, astfel, strălucirea diamantului. 

Claritatea diamantelor se măsoară pe o scală de la flawless, fără incluziuni până la incluziuni numeroase vizibile. 

Tăietura

Diamantul este una dintre cele mai dure pietre din lume, iar prelucrarea lui a fost mult timp limitată de capacitatea tehnologică a bijutierilor, dar și de dorința de a pierde cât mai puțin material prin prelucrare. 

old diamonds cut

Tipurile de tăieturi au evoluat din perioada medievală, când diamantele erau doar un simbol al avuției, prin raritatea lor, tăiat point-cut sau table-cut, ceea ce nu punea în valoarea strălucirea lor, spre tăieturi mai sofisticate (rose-cut, Mazarin-cut, Peruzzi-cut) care le-au transformat într-un simbol al eleganței. 

O schimbare importantă apare abia în 1919, când Marcel Tolkowsky publică teza sa  de doctorat despre tăierea și șlefuirea a diamantelor, propunând o formulă matematică ce va deveni ulterior Standardul American (sau tăietura ideală), introducând așa numita tăietură briliant.

În funcție de cât de mult se apropie de tăietura ideală, diamantele sunt clasificate și după acest criteriu. 

Complexitatea diamantelor și a tehniclor de prelucrare a lor le fac să fie cele mai râvnite pietre de pe pământ. Și dacă mai era nevoie de încă un motiv “diamonds are forever” nu este doar un slogan, ci structura cristalină a diamantelor este chiar cea mai stabilă structură chimică, iar caracteristicile diamantelor se păstrează neschimbate.  

(Cristian Gavrilă)Share on:Această intrare a fost publicată în Istoria artei și etichetată bijuterii cu diamantculoare diamantediamanteevaluare artaevaluare bijuteriievaluare diamanteevaluarea pietre pretioaseideal cutscala de claritatescala de culoaretaietura brilianttolkowsky . Pune legătura în semnele de carte.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Shopping Cart
Scroll to Top