mașină de criptat enigma

Artefacte militare, mașina de criptat Enigma

Înfrângerea Germaniei în Primul Război Mondial duce la ideea de îmbunătăţire. Nemţii nu pot face, pentru a doua oară, aceleaşi greşeli, aşa că inventează un model propriu de maşină de criptat, cu care aveau să transmită mesaje codate. În 1928, “Enigma” este achiziţionată de armată iar în 1933 de forţele aeriene.

Inventată de germanul Arthur Scherbius iniţial pentru companiile comerciale care doresc să-şi stabilească un sistem codat de comunicaţie, maşina electrică pe rotor “Enigma” este rapid transformată într-o armă de război de temut.

Funcțiunea Enigma

Un operator tasta un mesaj care apoi era bătut după înţeles de trei sau cinci rotiţe zimţate care arătau litere diferite de cele din alfabet. Desigur, “noul limbaj” era cunoscut doar de către cei care primeau mesajul.

Fără cartea de coduri, inamicul trebuie să încerce toate cele 17.576 configuraţii posibile de codare. Cu timpul, maşina a primit îmbunătăţiri datorită cărora Germania ajunsese să se bucure de cel mai sigur sistem de comunicaţii din lume.

În 1932, însă, polonezii Marian Rejewski, Jerzy Rozycki şi Henryk Zygalsky, criptografi la Biroul de Cifruri, află de existenţa maşinii, o reconstruiesc şi se apucă de decriptare, ca şapte ani mai târziu să plece în Franţa pentru a ajuta la înfrângerea Germaniei şi a temutului Hitler.

Decriptarea Enigma

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Alan Turing devine un pion extrem de important pentru britanici, proiectând o maşină electromecanică care ajută la spargerea maşinii “Enigma”.

Numită “Bombe”, maşinăria caută setări potenţial corecte pentru un mesaj Enigma (adică, ordinea rotoarelor, setările rotoarelor, etc.), folosind un fragment de text clar probabil. Astfel, putea detecta când avea loc o contradicţie şi elimina setarea, trecând la următoarea. Peste 200 de astfel de maşini create de Alan Turing au fost în funcţiune până la sfârşitul războiului.

În iulie 2017, o mașină Enigma cumpărată de un colecţionar de la un târg de vechituri cu 100 de euro s-a vândut la Artmark, pentru suma de 45.000 de euro, în Licitaţia de Arme de Colecţie şi Militaria. Maşinăria a avut un preţ de pornire de 9.000 de euro.

Cu doar o lună înainte, licitaţia Christie’s New York Books a stabilit un record mondial după ce a vândut online, pentru 547.500 de dolari, o maşină de criptat Enigma din 1944.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Shopping Cart
Scroll to Top