icoana Mântuitorului pantocrator

Repere ale iconografiei creștine

ICOANA MÂNTUITORULUI PANTOCRATOR

Icoana Mântuitorului Pantocrator se află în Sinai, în Mănăstirea “Sfânta Ecaterina”. Este apreciată a fi cea mai veche reprezentare iconografică, datând din secolul VIII.  Ea a folosit drept model multora dintre cele care au urmat. Este una dintre foarte puţinele icoane păstrate de Biserica Ortodoxă de Răsărit din perioada premergătoare iconoclasmului, când multe icoane au fost distruse.

Se observă că privirea Mântuitorului are ceva aparte. Ochii diformi si asimetria feței simbolizează cele două chipuri de iubire şi de mânie.  Mila Lui se învecinează cu dreptatea şi cu răsplata dreaptă din ziua judecății.

În partea stângă sunt exprimate  mila, pacea şi blândeţea, pe chipul Mântuitorului. Chipul este luminos, cald, fără umbre, ochiul este blând, gura este lină și liniștită. În partea de jos este reprezentată mâna care binecuvintează, semnificând iertarea.

În partea dreaptă este reprezentată calitatea de judecător a Mântuitorului. Începând din partea de sus a icoanei, chipul este încruntat şi plin de mânie, puternic umbrit, ochiul este sfredelitor iar gura  este încordată, exprimând duritate. Evanghelia din partea de jos a icoanei simbolizează judecata de apoi și măsura dreptății.

MAICA DOMNULUI DIN SMOLENSK

Icoana a fost dăruită de Împăratul Bizanțului Constantin Monomachus fiicei sale ce pleca să se căsătorească cu Prințul Vsevolod I Yaroslavich de Pereyaslavl, în 1046. Este considerată a fi prima icoană bizantină care a fost adusă în Rusia.

VLADIMIRSKAYA

Cea mai venerată icoană bizantină a lumii slave, icoana este în prezent în galeria Tretyakov din Moscova.

Icoana dateaza din 1131 și a fost făcută cadou de către Patriarhul Constantinopolului Marelui Duce Yuru Dolgoruky al Kievului.

Icoana este considerată protectoarea Rusiei.

ÎNGERUL (ÎN) ALB DE LA MILESEVA

Datând din 1235, icoana este considerată una dintre cele mai frumoase opere de artă ale evului Mediu. Opera îl prezintă pe Arhanghelul Gabriel întâmpinându-le pe femeile ce veneau duminică la mormântul lui Isus cu mir și smirnă, arătând către mormântul gol.

O imagine a acestei icoane a fost trimisă în primul mesaj prin satelit dintre Europa și America, după criza rachetelor cubaneze, ca semn al păcii și civilizației. Mai târziu, același mesaj a fost trimis în spațiu, în încercarea de a comunica cu fome de viață extraterestre.

MAESTA

Lucrarea comandată lui Duccio di Buoninsegna în 1308, este compusă din 43 de piese. Piesa centrală o înfățișează pe Maria cu Isus în brațe, celelalte înfățișând scene din copilăria lui Isus și din viața Mariei.

Importanța acestei lucrări constă în stabilirea unei noi direcții în arta italiană, diferită de reprezentările hieratice specific bizantine, îndreptându-se mai mult spre o reprezentare naturalist-realistă.

ICOANA DE LA CZESTOCHOWA

Originea icoanei și periodizarea ei sunt încă disputate, principala cauză fiind aceea ca icoana a fost repictată, după ce a fost grav afectată în 1430 în timpul Războaielor Husite.

Icoana a fost ștearsă și repictată, crezându-se ca lemnul este sfânt și că provine din blatul unei mese ale Sfintei Familii.

Compoziția este tradițională și specifică ortodoxiei estice, Maria fiind reprezentată ca “hodegetria”. Ea arată spre Isus, indicându-l ca salvator. În schimb Isus arată spre privitor, binecuvântându-l, ținând în cealaltă mâna o Evanghelie, semn al puterii de judecător.

Maria este îmbrăcată în veșminte cu nuferi. (!?)

ICOANA DE LA CACICA

Această icoană este o copie icoanei de la Czestochowa executată de bătrânul Daniel de 70 de ani pentru un oarecare scriitor Dominic care, rugându-se în faţa acestei icoane, s-a însănătoşit într-un mod miraculos.

Din cauza caracterului excepţional al acestei icoane, ea a fost amplasată în altarul central la 22 august 1742. După aceasta, în biserică s-a săvârşit miracolul “lacrimilor” ce curgeau din ochii Madonei.

Cacica (Vrancea) a rămas loc de pelerinaj, în special în lumea catolică.

ICOANA SFINTEI TREIMI

Este cea mai cunoscută icoană a lui Andrei Rubliov.

Realizată în anul 1410, reia o temă clasică a iconografiei bizantine, ospitalitatea lui Avraam.

Rubliov a scos din compoziție personajele Avraam și Sarra, concentrând atenția privitorului asupra celor trei îngeri așezați lângă stejarul Mamvri, ilustrând armonia trinitară.

PIETA DIN VILLENEUVE-LES-AVIGNON

Pictată în 1460 și atribuită lui Enguerrand Quarton, lucrarea este socotită drept cea mai importantă operă gotică, prevestind chiar mișcarea Renascentistă.

DOAMNA NOASTRĂ A AJUTORULUI NECONTENIT

Numele a fost acordat de Papa Pius IX. De proveniență bizantină, icoana se află la Roma din 1499. Datorită preoților redemptoriști, ordin religios ce promovează marianismul, sub oblăduirea Vaticanului, imaginea icoanei a devenit foarte cunoscută în lumea catolică.

Imaginea a devenit emblematică pentru misionarism, după ce Papa Ioan Paul II a făcut cadou o astfel de icoană clericilor musulmani la prima vizită papală în moscheea Umayyad.

PIETA

Pieta lui Michelangello este, probabil, cea mai cunoscută statuie catolică.

A fost sculptată în bazilica Sf. Petru în anul 1500.

Lucrarea șochează prin sentimentul intens de milă, neputință și resemnare al mamei pentru fiul său, drama creștină fiind personalizată în drama oricărei mame.

Statuia sugerează acceptarea vieții în liniște și pace, cu credință în planul lui Dumnezeu.

SANTO NINO DE ATOCHA

În sec. XIII Atocha, oraș spaniol, era ocupat de musulmani, iar creștinii luați prizonieri și ținuți fără mâncare. Singurii care primeau de mâncare erau copiii mai mici de 12 ani, putând să o împartă cu familiile lor.

Legenda vorbește de un copil de 12 ani, purtând haine de pelerin, despre care nimeni nu știa nimic și care aducea de mâncare prizonierilor ce nu aveau copii.

Aducând laude statuii Mariei, femeile din sat au observat ca sandalele pruncului Isus din brațele Mariei erau prăfuite și, deși le curățau, acestea ramâneau murdare.

Isus este reprezentat în haine de pelerin, cu toiagul de care atârnă desaga și scoica.

INFANT OF PRAGUE

Statuia îl prezintă pe Isus copil, îmbrăcat în haine bogat ornate, strălucitoare și încoronat ca rege.

Statuia, din lemn lăcuit, a fost făcută cadou de regina Spaniei Maria Marique de lara y Mendoza fiicei ei Polyxenia, ca dar de căsătorie cu un prințul Lobkowicz de Bohemia.

Locuitorii Pragăi au atribuit multe miracole acestei statui, printre care supraviețuirea asediului suedez din 1639.

Doamna Noastră din GuadalupeDOAMNA NOASTRĂ DIN GUADALUPE

Icoana este singura considerată de Biserica Catolică a fi făcută de mână neomenească.

Doamna Noastră din Guadalupe are o istorie de mai multe secole, fiind menționată prima dată la 9 decembrie 1531, când Juan Diego are o viziune a Fecioarei Maria. Aceasta i s-a prezentat, conform mărturiei lui, sub forma unei adolescente native, care i-a vorbit în dialectul folosit în acea zona. După ce i-a confirmat cine este, tăranul a rugat-o să îi ofere o dovadă palpabila pe care să o prezinte și celorlalți. Se spune că apariția l-a rugat să ia trandafirii din spatele său și să îi pună în haina sa, ceea ce a și facut. Ajuns înapoi în sat, bărbatul și-a desfăcut haina, pe care se afla impregnată acum o imagine foarte bine realizată a Fecioarei, imagine căreia i se închină și astăzi numeroși pelerini.

Fecioara Maria de la LourdesFECIOARA MARIA DE LA LOURDES

Statuia amintește de apariția Fecioare Maria în fața a două fete, în 1858 la Lourdes, într-o grotă lângă pădure.

Legenda vorbește despre un izvor tămăduitor care a apărut după aceea, locul devenind loc de pelerinaj.

Isus Mântuitorul din RioISUS MÂNTUITORUL

Statuia impunătoare de 39,6 m ce tronează deasupra Rio de Janeiro a fost făcută între 1922 – 1931 de sculptorul francez Paul Landowski.

Este considerată a fi cea mai mare sculptură Art-Deco din lume, deși doar a cincea ca mărime între statuile ce îl reprezintă pe Isus.

Fecioara Maria de la FatimaFECIOARA MARIA LA FATIMA

Statuia amintește de aparițiile Fecioarei Maria din 1917, în fața celor trei copii păstori.

Fenomenul este considerat de Biserica Catolică drept cea mai relevantă minune a lumii moderne.

Feciaora Maria de la MedjugorjeFECIOARA MARIA DE LA MEDJUGORJE

Međugorje a devenit notoriu mai ales după anul 1981, când șase tineri au început să povestească despre viziunile lor, afirmând că o văd și aud pe Fecioara Maria.

Medjugorje este în prezent loc de pelerinaj, nerecunoscut oficial de Biserica Catolică.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Shopping Cart
Scroll to Top