certificat export bunuri culturale

Cum obțineți un certificat de export?

Orice bun cultural, la ieșirea din România, trebuie să fie însoțit de un certificat de export, emis de autorităție române, indiferent că este vorba de tablouri, icoane, monede, cărți, piese de artă decorativă sau alte obiecte de colecție.

Care sunt pașii pentru obținerea unui certificat de export:

1. Depuneți o cerere pentru obținerea unui certificat de export la Direcția (Județeană) pentru Cultură. Modelul cererii îl puteți descărca aici, iar lista direcțiilor o puteți consulta aici. Cererea trebuie însoțită și de două fotografii color ale bunului, în formatul 9x12cm; În momentul depunerii cererii este nevoie să prezentați și bunul sau bunurile pe care doriți să le scoateți din țară.

2. În funcție de bunul sau bunurile culturale pentru care solicitați exportul, este posibil ca reprezentanții Direcției pentru Cultură să vă solicite să depuneți un raport de expertiză, care să specifice punctajul aferent criteriilor de clasare. Detalii despre mecanismul clasării la Patrimoniul Cultural Național puteți citi aici. Dacă aveți nevoie de un raport de expertiză, acesta se emite contra-cost și poate fi solicitat aici.

3. În termen de 30 de zile veți putea ridica la Direcția pentru Cultură fie certificatul de export, fie negația eliberării acestuia în cazul în care bunul pe care doriți să îl exportați este clasat în Patrimoniul Cultural Național. În cazul în care bunul este susceptibil de clasare, adică întrunește punctajul pentru a fi propus spre clasare în urma raportului de expertiză, procedura de clasare se declanșează din oficiu.

Dacă aveți nevoie de asistență în întocmirea documentației de clasare, ne puteți solicita aici.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Shopping Cart
Scroll to Top